SOLZE APAČEV

Barva: prosojno-črna
Kemijska sestava: Obsidiani so magmatske kamnine, bogate s silicijem, ki so obarvane zaradi primesi železa, mangana in titana. Te primesi različno obarvajo kamnino.
Geologija: Solze Apačev so bogate s kremenčevo (silicijevo) kislino in številnimi rudninskimi snovmi. Spadajo v družino obsidianov in imajo trdoto 7. Nastale so z nenadno ohladitvijo kapljic lave v vodi ali v ledu. Običajno so okrogle do kapljične oblike. Če jih pogledamo proti svetlobi, so temno prosojne. Nahajališča so v redkih rezervatih na zahodu Amerike, v Arizoni in Utahu.

Zgodovinsko izročilo: Indijanska saga, prisotna pri vseh plemenih na zahodu, pojasnjuje nastanek Solza Apačev takole: Ob naseljevanju belcev daleč na zahod Amerike pred davnimi časi, so se Indijanci umikali zaradi njihovega pritiska. V Arizoni so jih belci obkolili in jim močno, na minimum omejili življenjski prostor. Ko Indijanci niso imeli več nobenega izhoda, so iz žalosti začeli jokati. Njihove solze so padale na zemljo njihove ljubljene domovine – tam so se spremenile v Solze Apačev, zato so ti kamni pri Indijancih še danes simbol svobode, moči in zdravja.
Če želite članek prebrati v celoti, morate biti prijavljeni v sistem. Prosimo, prijavite se.